Vreau să mă apuc de slăbit. Ce fac?

În septembrie 2017 am pus cu cineva un pariu: până în Craciun voi slăbi 12 kilograme și voi arăta fantasic. Miza, aveam să aflu mai tarziu, era stima mea de sine. 

Chiar dacă mai slăbisem înainte, situația asta aducea noi provocări, pe care, în ignoranța mea, credeam că le voi depăși fluierând. Mi-am atins țelul, însă nu a fost deloc ușor.
Odată ce procesul de pierdere în greutate a început să aibă rezultate vizibile, din ce în ce mai multe persoane au venit să îmi ceară dieta (ultima dată fiind chiar azi-dimineață). De fiecare dată evit să dau un răspuns, principalul motiv fiind că nu am urmat o dietă anume (nu mă întelege greșit, modificări în alimentație au existat). Tot ce am facut a fost să mă organizez, după ce o lungă perioadă de timp în care am refuzat cu încăpățâmare să fac asta. Oh, și să mă ambiționez. Trebuie să iți spun, fără multă multă ambiție nu vei face mai nimic. Dar vom ataca acest subiect separat.



Până atunci, găsești mai jos o listă cu ceea ce consider eu că poate fi baza unei diete de succes:

1. Stabilește-și un scop realist

Dacă pornești la drum fără nicio direcție, te vei trezi în mijlocul pustiului. Pe de cealaltă parte, dacă iți stabilești un obiectiv nerealist, iți va fi foarte ușor să te frustrezi și să renunți. 
Pentru a slăbi frumos și sănătos nu este recomandat să pierzi mai mult de un kilogram pe săptămână (chiar și un kilogram poate fi mult pentru unele persoane). Stabilește întâi greutatea pe care vrei să o pierzi, apoi setează-și un interval de timp suficient de mic să te țină motivat/ă, dar și suficient de lejer încât să nu ți se pară de neatins. 

2. Înregistrează-ți obiceiurile

După ce ai fixat un scop, este timpul să te urmarești pe tine și obiceiurile tale. Din punctul meu de vedere jurnalul alimentar este un instrument mult subestimat și asta dintr-un motiv foarte simplu: majoritatea oamenilor se plâng că nu știu de unde să înceapă atunci când vine vorba de slăbit. Ține un jurnal alimentar în care să fii cu adevărat sincer și iți garantez că vei afla singur/ă răspunsul. Nu are rost să te complici cu diete gata făcute, care nu știi în ce măsură se potrivesc preferințelor și obiceiurilor tale alimentare. Înainte de a te apuca de slabit ține un jurnal alimentar pentru măcar 2 săptămâni și identifică patternurile după care funcționezi.




3. Analizează datele 

Ai ajuns să ai suficiente date legate de modul în care mănânci? Foarte bine, acum este momentul să extragi cele mai folositoare informații. Concentrează-te întâi asupra informațiilor generale, pune-ți întrebările cu ajutorul cărora iți poti face o idee de ansamblu, cum ar fi:
De câte ori mananci pe zi? Aici îți pot fi de folos: media meselor, numărul maxim și numărul minim de mese servite într-o zi.
La ce ore? Stabilește dacă ai tendința de a mânca la același ore sau haotic.
De câte ori pe săptămână mănânci fast-food?
Cât de des și în ce cantitate bei calorii?

4. Folosește tehnologia

Tehnologia este prietena ta, iar în ziua de azi găsești o aplicație pentru orice. Posibilitățile sunt numeroase: 8fit, Runtastic, MyFitnessPal, sunt doar câteva exemplele de aplicații, care iți dau posibilitatea de a te înregistra gratuit și care îți oferă îndrumare.

5. Nu te panica

Dacă ai ajuns până aici, sansele sunt să te fi panicat deja nițel. Jurnale, analize, aplicații, toate astea pot părea foarte intimidante, știu, am fost și eu acolo. Ia lucrurile treptat și tratează-le cu seriozitate. Nu uita, nimeni nu s-a născut învățat. Faci asta pentru tine, pentru sănătatea și starea ta de bine.

În concluzie, perioada în care pierzi în greutate vine la pachet cu multe provocări. Poți evita multe din ele, dacă te organizezi și faci un plan realist și potrivit nevoilor tale. 


Comments

Popular Posts